A napallergiára való hajlam öröklött tényezőkön is múlhat. A nőknél négyszer nagyobb arányban fordul elő, mint a férfiaknál. Ebben valószínűleg a hormon tartalmú tabletták szedése is közrejátszik, mivel azok fényérzékenyítőt is tartalmazhatnak. A napallergia kialakulhat egy alapos leégés után is, és számíthatunk rá, hogy vissza-visszatér, megnehezítve ezzel az életünket.

Mi okozhatja?

Mint már említettem, vannak gyógyszerek, melyek bőrünket fényérzékennyé teszik. Ez esetben a dobozon ez fel van tüntetve, de érdemes a gyógyszertárban rákérdezni. Ha nem javasolják a napozást, kérem, vegyék komolyan, mivel a kiütések után megjelenhetnek a pigment foltok, amiket nagyon nehéz utólag kezelni. Napozáskor TILOS parfümöt használni, mivel az érintett területen pigmentálja, bebarnítja a bőrt. Okozhatja a kiütéseket a nem megfelelő minőségű vagy faktorú fényvédő is.

Hogyan kezelhetjük?

Használhatunk gyulladást csökkentő krémet, mint például a körömvirág krém, vagy aloe verát tartalmazó géleket. Azonnal kalciumot kell a szervezetbe juttatni, hogy csillapítsa a tüneteket. Ha ezek után sem múlnak el a tünetek, azonnal forduljon orvoshoz.

Hogyan előzhetjük meg?

Fényvédelem, fényvédelem, fényvédelem! Minél magasabb egy fényvédő krém faktorszáma, annál hosszabb ideig védi bőrünket. Mindig a bőrünk színéhez és érzékenységéhez válasszunk faktorszámot. Ne csak a napozáskor, hanem mindig kenjük be bőrünket, ha a szabadban tartózkodunk. Terhes nők és szoptatós mamák kerüljék az erős napot. A fényvédő akkor hat leginkább, ha napozás előtt 20-30 perccel használjuk, és a faktorszámtól függően 1-3 óránként újra kenjük magunkat. Ha vizesek leszünk, mindig kenjük fel még egyszer a krémet akkor is, ha vízálló. A gyermekekre különös gonddal ügyeljünk. Az ő érzékeny bőrük könynyen károsodhat, ha nem figyelünk oda. A legmagasabb faktorú krémmel óránként kenjük be őket, és 10-15 óráig ne tartózkodjanak a napon.

Kozmetikai szempontból

A bőr nyáron fokozott gondoskodást igényel, könnyebb krémeket, táplálóbb pakolásokat. A nyarat kezdjék egy alapos arctisztítással, és a dekoltázsuk ápolására is fordítsanak rendszeresen időt.